Jagen

Jasper Holla legt uit waarom hij jaagt

Mensen jagen al sinds zij op de aarde zijn. Het ambacht van jagen beleeft een ware opleving in de 21ste eeuw. In deze moderne tijd is het jagen gebonden aan zeer strikte regels. De consument zoekt vaker in de schappen naar verantwoord, biologisch of uit de natuur geoogst voedsel. Maar wie oogst nu dit voedsel uit de natuur? Wat beweegt mensen om te gaan jagen? Mag je met plezier jagen? Mag jagen en voedsel bereiden een hobby zijn of moet je dit over laten aan professionals? Maar wie is dan die jager en wat is het verschil met een professional? Met welke gedachte jagen/oogsten de jagers? Dat zijn vele vragen waar ik zal proberen antwoorden op te geven.

Om te mogen jagen moet er een opleiding worden gevolgd die ca een jaar duurt (mits de examens theorie en praktijk gehaald worden). De jager in opleiding leert schieten met kogel en hagelgeweer, veilige omgang met geweer en theorie over flora en fauna. Dit wordt afgesloten met een examen. Als je slaagt behaal je je jachtakte. Maar dan begint de opleiding eigenlijk pas. Deze wordt gedaan door medejagers, die je met tips, aanwijzingen en soms een uitbrander wegwijs maken in de mores van de jacht. Onder de mores wordt verstaan de gebruiken onder de jagers onderling, zoals respectvolle omgang met geschoten wild, luisteren naar de jachtmeester maar ook ten alle tijden de veiligheid in de gaten houden. Ook is het belangrijk te weten hoe de verschillende diersoorten bejaagd moeten worden. Hoe staat de wind, waar huist het wild, waar trekt het heen en waar is schade te verwachten?

Zelf heb ik weinig plezier in boodschappen doen, maar ik weet zeker wel ambachtelijke producten en de persoon daarachter te waarderen. Ik heb het voorrecht in een klein dorp in een landelijk gebied te wonen en veel gereisd te hebben naar kleine gemeenschappen in Duitsland en Oost-Europa waar ik veel gezien en geleerd heb. Ik vind het leuk om de kennis die ik heb over te dragen aan anderen en ook weer van hen te leren. Ik heb een liefde voor het verleden waar met eenvoudige middelen en processen de meest fantastische etenswaren werden gemaakt. Die in mijn smaakbeleving ook veel interessanter smaken, dan de tegenwoordige fastfood.

Op mijn vele reizen voor mijn werk ben ik in aanraking gekomen met verschillende culturen en mensen. Ik kwam ook regelmatig in Amerika. Als wij de daar heersende eetgewoontes gaan overnemen en het zelf bereiden van ons voedsel verleren staat ons nog heel wat te wachten. Ook in China wordt met de hedendaagse mogelijkheid tot overconsumptie een inhaalslag gemaakt om de cultuur en goede eetgewoonte overboord te gooien.

Zelf ben ik gaan jagen omdat ik dit zie als de meest natuurlijke wijze om voedsel te verzamelen en te genieten van de natuur. Ja echt, als je wilt jagen moet je ook kunnen genieten en beheren. Tevens geniet ik ook van de spanning en het perfecte schot. Ik vind dat het zelf slachten en verwerken van het wild ook bij het jachtproces hoort. Ben ik een professionele jager? Nee, want ik word niet betaald voor mijn werk. Het kost me zelfs geld. Maar alles wat ik in mijn leven doe, doe ik met passie en ik ga voor perfectie. Dit lukt lang niet altijd maar ik doe mijn best om beter te zijn of te worden.

Mijn insteek in het leven is niet: Waar ben ik tegen? Maar juist: Waar ben ik vóór. En wat wil ik daarvoor doen? Alhoewel ik veel principes heb en niet tegen mijn gevoel inga, zie ik meer in overleg en samenwerking dan in strijd en tegenwerking. Vaak hebben mensen dezelfde levensdoelen alleen is de weg ernaartoe anders. In onze samenleving moeten we zien samen te leven en elkaar te helpen, versterken en ondersteunen waar nodig. Dit is niet altijd makkelijk maar wel de moeite waard om te proberen.

Bent u na het lezen van dit verhaal geïnteresseerd geraakt achter de mens achter de jager en zijn beweegredenen? Stuur een berichtje per mail en misschien kan ik een presentatie voor u organiseren.

Met vriendelijke groet Jasper Holla ()

Jasper Holla (1967), jager in Oostwoud en omstreken.