Ganzenschade

Provincies vergoedden in 2020 ruim €31 miljoen euro aan faunaschade: ganzenschade de grootste kostenpost

In 2020 betaalden de Nederlandse provincies voor 31,6 miljoen aan tegemoetkomingen voor faunaschade. Dat meldde BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor provincies. De schade werd voor ruim 90% veroorzaakt door ganzen aan graslanden. In 2019 werd er in vergelijking met 2020 6 miljoen euro minder betaald. Dit is 6 miljoen meer dan in 2019. 

In 2020 werd voor bijna 31,6 miljoen euro aan tegemoetkomingen uitbetaald. De meeste faunaschade wordt veroorzaakt aan grasland, veroorzaakt door verschillende ganzensoorten . Vooral in het voorjaar eten ganzen van het verse gras dat net begint te groeien. Veehouders moeten dan vervangend voer voor hun vee bijkopen. Met de tegemoetkoming van de provincie worden ze in deze kosten gecompenseerd. In de water- en grasrijke provincies Fryslân en Noord-Holland is de schade het grootst, onder meer omdat dit de laatste stop voor ganzen is voordat zij de overtocht maken naar de broedgebieden.

De hoogte van uitgekeerde tegemoetkomingen in faunaschade verschilt van jaar tot jaar. Dit kan het gevolg zijn van toe- of afnames van dierpopulaties, maar ook van andere factoren, zoals het weer en het moment waarop schade optreedt. In 2020 nam de faunaschade toe met € 6 miljoen. Een deel van de stijging (€ 1,74 miljoen) werd veroorzaakt door verhoging van de prijs van het voorjaarsgras met 2 cent per kilo.

Top 10 schadeveroorzakende dieren – bron: BIJ2

Deze tekst is deels afkomstig van de website van BIJ12

Lees het hele bericht op de website van BIJ12Provincies betaalden in 2020 ruim € 31 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade