Over ons

Natuurlijkwild.com is de projectnaam die een vriendengroep van jagers heeft gegeven aan hun hobby: het jagen/schade bestrijden en het verwerken van het bemachtigde wild tot voedsel.

We jagen in Westfriesland en op de Veluwe. Eigenlijk is het huidige jagen meer schadebestrijden dan jagen. De wilde gans en het wilde zwijn veroorzaken veel schade aan landbouwgewassen en in sommige gevallen zelfs de verkeers- en vliegveiligheid. Om de populatie in te perken en schade te voorkomen en of te beperken jagen we op gans en zwijn in de vrije natuur. Het vlees van dit wild verwerken we tot allerlei wildproducten waarmee we onze gezinnen voeden. We produceren echter meer dan we zelf op kunnen en vinden het leuk andere mensen ook ons verhaal te kunnen vertellen en ons wild te verkopen.

Onze vriendengroep van jagers wonen allen in verschillende kleine dorpjes in Westfriesland, midden in hun jachtveld waar zij thuis zijn in en met de natuur. In overleg en samenwerking met boeren en tuinders jagen wij en bestrijden en voorkomen vooral ganzenschade maar ook andere wild- en faunaschade. We wonen in een beschermd weidevogelgebied waar predatoren als vos en kraai geen vrije hand mogen krijgen.
Tevens zijn wij de spiedende ogen in de buitengebieden die ongewone zaken in de gaten houden zoals ongenode gasten, vuilstort in de natuur, maar ook een verwenteld schaap (schaap dat op zijn rug ligt) weer op de poten zet.

Jasper Holla is één van de jagers uit de vriendengroep. Hij heeft een bedrijf in museumfiguren en jaagt als hobby. Die hobby is inmiddels aan het uitgroeien tot een levenswijze. Hij vindt het leuk om z’n hobby met anderen te delen en van elkaar te leren. Tevens is hij gek van handbal.

Jasper en zijn zoon Arnold na het knotten van de wilgen.

Jan Cornelius is ook enthousiast lid van de club. Om bij de worstenmakersclub te komen moet je eigenlijk Jan heten, we hebben er namelijk drie :-).
Jan Cornelius komt uit een echte jachtfamilie. Hij groeide als kind op met de jacht. Hij moest toen dagelijks zijn kleding verschonen omdat zijn activiteiten in de polder hem menig nat pak bezorgde. Geen sloot is hem dan ook te breed.
Jan is tevens een goed kleiduivenschutter. Ook deze discipline werd hem met de paplepel ingegoten. Hij heeft al menig wedstrijd gewonnen.
Jan is ook een fanatiek sportvisser, hij gaat met zijn boot graag naar de Noordzee en weet altijd de juiste plekjes te vinden.
Toen Jan na zijn middelbare school een vak ging kiezen werd dat slager. Hij leerde op de vakopleiding maar ook zeker bij zijn eerste werkgevers het traditionelen slachten en worsten maken. Jan is in ons team dan ook de onmisbare receptenman met vele jaren ervaring. Jan leert ons de kneepjes van het vak en vertelt bijna alle geheimen van de receptuur, of toch niet ;-D
Jan is een no-nonsensman van weinig woorden, recht door zee en een zeer harde werker. Hij kent maar één versnelling en dat is de hoogste.

Jan en zijn trouwe hond Evy.

Jan Bakker is ons niet-jagende maar wel vleesetende culinaire ondersteuner. Hij stelt zich even voor:
Ooit zei een arts tegen mij: “ Vlees eten? Prima. As het maar rent, vliegt of zwemt.” De plofkippen en andere kiloknallers zitten vol hormonen en antibiotica. Ze hebben geen leven. Tot hun dood is het een lange lijdensweg. Dat soort vlees heb ik helemaal achter mij gelaten. Ik ben gaan zoeken hoe ik aan wild kon komen. Via allerlei wegen ben ik bij deze groep jagers terecht gekomen. Hier kocht ik in het begin een paar eenden, ganzen of hazen. Ik leerde deze zelf te plukken en te villen en ik had en at het lekkerste vlees dat er is. De ganzen zijn een plaag voor de boeren geworden en jagers proberen dit probleem enigszins beperkt te houden. Op een gegeven moment gingen Jasper en zijn maatjes nadenken over wat ze konden doen met alle ganzen die ze schoten.
Ik mocht aansluiten bij de groep en het begon met aanvankelijk met hamburgers. Vervolgens worsten in allerlei soorten en maten, gehaktballen en shoarma. En het assortiment groeit nog steeds.
Zelf jaag ik niet, maar soms ga ik mee om te zien hoe dat gaat.
Ja dieren worden geschoten, maar als er vlees gegeten wordt zullen dieren gedood moeten worden. De dieren waar ik van eet hebben een mooi leven gehad. Ze hebben in de natuur gerend en gevlogen. Als je van vlees houdt, is wild het eerlijkste en gezondste stukje vlees dat er is.

Jan Bakker met Evy en Jasper.

Het leuke van onze groep is dat we allemaal verschillend zijn en met ons aller inbreng een super resultaat wordt gehaald met smaakvolle, nieuwe, verbeterde en interessante producten. Probeer het maar eens.

Edwin Smits is ook een van de jagers binnen het team. Edwin is opgeleid tot bouwkundig ingenieur en in zijn werkbare bestaan directeur-eigenaar van een management- en consultantsbureau in de ontwikkeling van zorgvastgoed. Door de Duitse familie van zijn vrouw is hij in aanraking met de jacht gekomen. Begonnen als drijver en al snel als ‘geslagen’ Duits jager de jacht in zowel Nederland als Duitsland opgepakt. Inmiddels is zelfs zoonlief jager en trekken de mannen er gezamenlijk met hun jachtmaatje, hond Yke, op uit. “Verstandig benutten met wat het veld je kan bieden is voor mij belangrijk. Ook een keer niets bemachtigen en daardoor nog meer genieten van de natuur om je heen geeft ook voldoening, ontspanning en energie,” aldus Edwin.

Edwin en Yke

Voor hen die niet meer onder ons zijn.
Ook de jager is niet onsterfelijk en maakt ooit zijn grote reis naar het onbestemde. Vergeten doen we onze kameraden echter niet. Jaarlijks bezoeken we hun graf en drinken een borrel met ze.
Jagen verbindt. Je bent regelmatig op elkaar aangewezen en soms zelfs afhankelijk want alleen red je het niet. De samenwerking en vriendschap geeft steun in goede en slechte tijden. Laten we dit koesteren en vieren bij leven.

Wilt u meer informatie, stuur dan een mailtje naar