Waarom gans eten?

Ganzenvlees is heerlijk, puur en mager vlees uit de vrije natuur. Ze maken veel vlieguren en dat zorgt ervoor dat er weinig vet aan het vlees zit. Het past daarom ook prima in gezonde diëten. Het is echt wild want de ganzen scharrelen zelf hun eten bij elkaar. Wilde gans is mager vlees met een eigen smaak. Het is puur natuur. Er zit niets tussen. Geen bijvoeding, niets. De natuur bepaalt de smaak en dat proef je. Het is biologisch, natuurlijk, schoon en zonder antibiotica. En ook nog eens rijk aan ijzer en eiwitten. Vaak is onbekend onbemind, maar de wilde gans is echt een heerlijk stuk wild waar we geen of weinig kennis mee hebben gemaakt. Vroeger waren er ook nauwelijks wilde ganzen, nu zijn er meer dan genoeg.

Ganzenborsten en -poten zijn op vele wijzen te bereiden en verwerken. We gebruiken het in vele soorten worsten (rookworst, metworst, droge worst), paté, gehakt, rillettes en kroketten.
(lees verder onder de foto) 

Duizenden ganzen… Een plaag voor de boer.

Er is een enorm overschot aan ganzen. Ze richten jaarlijks voor ca. 31 miljoen euro schade aan, aan grasland, granen en groenten (https://www.jagersvereniging.nl/nieuws/provincies-betaalden-in-2020-ruim-e31-miljoen-euro-aan-faunaschade-ganzenschade-de-grootste-kostenpost) . Dit is driekwart van de totale schade. Ze worden bestreden door jagers. En wat is het dan mooi om die ganzen niet weg te gooien, maar onderdeel te maken van onze voedselvoorziening. Het levert dus een positieve bijdrage aan het ‘ganzenprobleem’ in Nederland. Het mes snijdt aan twee kanten.

Hoeveel calorieën zitten er in 100 gram ganzenvlees?

In 100 gram ganzenvlees zitten 161 kilocalorieën. Deze hoeveelheid ganzenvlees bevat 22,75 gram eiwit en 7,13 gram vet waarvan 2,79 gram verzadigd vet is. Zie de volgende links voor meer informatie: https://www.eenvoudig-afvallen.nl/voedingswaarde/hoeveel-calorieen/ganzenvlees/56530?fbclid=IwAR03X1xtDc6BLHXTUKpyp8QzuDXrxrbNsyemL5EFvGNU06hSf5CaXskr0nc#:~:text=In%20100%20gram%20ganzenvlees%20zitten,79%20gram%20verzadigd%20vet%20is en
https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-/caloriechecker/wild.aspx